Każdy użytkownik od wagi laboratoryjnej oczekuje, że będzie dokładna i szybka. Są to parametry jakościowe, dlatego tak trudno umieścić je w tabelce z parametrami technicznymi. Bez problemu możemy opisać wagę atrybutami takimi jak: maksymalne obciążenie, działka odczytowa d=, legalizacja czy stopień ochrony IP (poziom zabezpieczenia wagi przed wilgocią lub pyłem). Takie parametry umieszczone w tabelce, dla wybranych modeli wag, łatwo porównać.
Co zrobić w przypadku kiedy porównywane modele wag mają podane dokładnie takie same wartości a jedyne widoczne różnice to cena zakupu? Czy najtańsza waga spełni nasze wymagania? Czy wyniki pomiaru będą szybkie i dokładne?
Tania waga laboratoryjna o czym warto wiedzieć:
Na szybkość pomiaru będą miały wpływ:
- czas stabilizacji pomiaru (podawany często parametr w tabelkach, wyznaczany jednak w idealnych warunkach laboratoryjnych)
- szybkość „przeskakiwania” cyfr na wyświetlaczu – szybkość reakcji wyświetlacza na zmiany masy np. przy nalewaniu cieczy – czy wskazania nie są z opóźnieniem
- kontrast wyświetlacza czy w miejscu ustawienia wagi operator będzie dokładne widział wyniki pomiaru
Warto pamiętać, że tylko stabilne wskazań (*) są poprawne.
Na dokładność wagi mają wpływ:
- rozdzielczość wagi oraz działka elementarna d= rozumiana jako najmniejsza wartość masy jaką może wskazać waga,
- powtarzalność wskazań, czy przy wielokrotnym nakładaniu tej samej próbki waga wskaże ten sam wynik pomiaru,
- geometria – na wagach laboratoryjnych należy nakładać próbkę na szalkę wagi w sposób centralny, pomiar próbki umieszczonej przy krawędzi szalki może być obarczony dużym błędem,
- warunki środowiskowe
Wybierając wagę z zasilaniem bateryjnym warto sprawdzić jakie baterie należy użyć oraz jaki jest czas pracy ciągłej na jednym komplecie baterii.
Jaką wagę laboratoryjną kupić?
Najlepszym rozwiązaniem jest możliwość przetestowania wagi w warunkach jakich będzie pracowała na co dzień. Tylko w ten sposób możemy zweryfikować tabelkowe parametry. Innym sposobem jest korzystanie z porady oferowanej przez profesjonalnych sprzedawców wag. Producent KERN wprowadził specjalny parametr QUALITY, który ma ułatwić wybór wagi najlepiej dopasowanej do potrzeb użytkownika.
Parametr QUALITY składa się z dwóch cech jakości:
Stabilność – jak szybkie i dokładnie są wyniki ważenia z uwzględnieniem jakość układu pomiarowego i rodzaju obudowy wagi (tworzywo dla wag mobilnych, odlew metalowy dla wag stacjonarnych). Kategoryzacja: A, B, C gdzie najlepsza wartość to C. |
Szybkość dozowania - cecha ta uwzględnia czas reakcji, czas stabilizacji i zachowanie podczas długotrwałego ważenia. Parametr ten informuje jak wybrany model sprawdza się podczas dokładnego dozowania z uwzględnieniem zakłóceń środowiskowych np.: wibracje |
Dodatkowo producent wag KERN przedstawił w sposób graficznych podział wag precyzyjnych pod względem jakości ważenia i ergonomii pracy:
Zobacz wszystkie ciekawostki na temat wag laboratoryjnych:
- Budowa wagi laboratoryjnej
- Część wagi laboratoryjnej hasło do krzyżówki
- Waga laboratoryjna definicja
- Waga laboratoryjna zasada działania
- Do czego służy waga laboratoryjna
- Waga laboratoryjna po angielsku
- Producent wag laboratoryjnych
- Dokładność wagi laboratoryjnej
- Sprawdzanie wagi laboratoryjnej
- Kalibracja wagi laboratoryjnej
- Dlaczego waga laboratoryjna ma równe ramiona?
- Zasady ważenia na wadze laboratoryjnej
- Waga laboratoryjna z legalizacją czy bez?
- Rodzaje wag laboratoryjnych
- Dokładne i szybkie laboratoryjne wagi elektroniczne