Refraktometry
Refraktometr to urządzenie służące do badania współczynnika załamania światła, na podstawie którego można określić zawartość cukru w cieczach. Istnieje kilka rodzajów refraktometrów: stacjonarne, ręczne, automatyczne i nieautomatyczne.
Refraktometry mają zastosowane praktycznie w każdej dziedzinie:
- w przemyśle spożywczym,
- w rolnictwie uprawa owoców i warzyw,
- w przemyśle samochodowy,
- w służbie zdrowia,
- w przemyśle metalowym i cieplnym.
Mettler Toledo Refraktometr MyBrix
Największe zastosowanie refraktometry mają w przemyśle spożywczym. Elektroniczne modele kieszonkowe to świetne rozwiązanie dla wykonywania szybkich pomiarów w terenie, na produkcji, a także w laboratorium. Za pomocą refraktometru zbadamy zawartość cukru w produktach spożywczych naturalnych (w sadach, ogrodach) lub przetworzonych (np. na linii produkcyjnej, w laboratorium).
Refraktometr ręczny jest niezwykle użyteczny, można zabrać go ze sobą wszędzie. Dzięki małemu rozmiarowi i lekkości można nosić w kieszeni lub po prostu w ręce. Refraktometr MyBrix firmy Mettler Toledo posiada ergonomiczną obudowę wykonaną tworzywa ABS z wysokim stopniem ochronnym IP65. Dodatkowym atutem refraktometrów ręcznych jest automatyczna kompensacja temperatury podczas wykonywania pomiarów.
Wykonywanie pomiaru refraktometrem ręcznym to bardzo prosta i szybka czynność. W celu wykonania badania należy umieścić kilka kropel badanej cieczy na celi pomiarowej, wynik odczytujemy po ok. 2-3 sekundach. Regularna kalibracja, najlepiej codziennie, gwarantuje wiarygodne i dokładne pomiary. Kalibracja zera powinna być wykonywana wodą destylowaną. Dopuszczalne jest używanie wody wodociągowej, jednak dokładność odczytów może się różnić – ma to związek z czystością użytej wody wodociągowej. Kalibracja refraktometru MyBrix: umieść na czystej celi pomiarowej kilka kropel wody, a następnie przytrzymaj przycisk ZERO ok. 4 sekund.
Refraktometry elektroniczne posiadają różne skale odczytowe. Najczęściej stosowana to skala Brix (0,0 – 95,0 ° Bx). Pozostałe to indeks refrakcji, HFCS 42/55/90, °Baume, KMW, Oechsle niemiecka/szwajcarska, °Plato, Wort. Stopień Brix, oznaczany ° Bx.
Stopień Brix to stosunek wagi rozpuszczonego cukru i wody, w której określona została objętość cukru. Im wyższy ° Bx tym próbka jest słodsza.