Co to jest rogal świętomarciński?
Rogal świętomarciński to specjał charakterystyczny dla regionu Wielkopolski – prawdziwe egzemplarze tego wypieku powstają jedynie w Poznaniu i określonych powiatach Wielkopolski. Aby cukiernia mogła określać swoje rogale mianem „Rogala Świętomarcińskiego”, musi otrzymać Potwierdzenie Prawa do wytwarzania Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej (uzyskać numerowane Świadectwo Jakości Handlowej), ma prawo do posługiwania się europejską marką Produktu Regionalnego.
Rogal świętomarciński — waga, skład i wymogi otrzymania certyfikatu
Aby zdobyć certyfikat, rogal świętomarciński musi spełnić ustalone kryteria, takie jak:
- Waga rogala świętomarcińskiego mieści się w zakresie od 150 g do 250 g. Przed rokiem 2013 certyfikowane rogale były większe — ważyły od 200 g do 250 g.
- Certyfikowany rogal świętomarciński jest wytwarzany z ciasta półfrancuskiego, bazującego na margarynie, a także wypełniony nadzieniem z białego maku, cukru, okruchów biszkoptowego ciasta, masy jajowej, tłuszczu, rodzynek, orzechów, kandyzowanych owoców lub owoców w syropie, oraz aromatu migdałowego.
Wagi cukiernicze OHAUS
Firma OHAUS ma bogate portfolio wag używanych w przemyśle cukierniczym.
Poniżej najpopularniejsze modele wag OHAUS używanych w cukierniach i piekarniach:
Valor 2000
Valor 4000
Valor 3000
Valor 1000
Valor 7000
Defender 3000